Koninklijk bezoek voor Project Comeback

Koningin Máxima

Met veel trots kunnen wij melden dat Project Comeback vandaag bezoek heeft gehad van Koningin Máxima in het kader van een werkbezoek namens MIND Us, waarvan de koningin erevoorzitter is. Project Comeback heeft vandaag een sessie gedaan bij VMBO-school Goudse Waarden in Gouda. Onze comeback-ambassadeur Roy Meyer is in gesprek gegaan met veertien jongeren uit het derde jaar praktijkonderwijs. De leerlingen van 14 en 15 jaar hebben zeer diverse achtergronden en problematieken.

Olympisch judoka Roy Meyer heeft zelf een bewogen jeugd gehad en is samen met een coach van Streetpro het gesprek met de jongeren aangegaan. Roy heeft onder meer verteld over zijn zeer onveilige thuissituatie en zijn uithuisplaatsing. Hij bracht zeven jaar lang door in jeugdinternaten en -gevangenissen. Hij had wel een ‘huis’, maar geen ‘thuis’. Hoewel hij zijn talent voor Judo wel kende, was er niet de situatie en motivatie om daar wat mee te doen. Maar ondanks die moeilijkheden heeft hij de keuze gemaakt om er toch mee aan de gang te gaan. Samen met de jongeren is hij hierover in gesprek gegaan.

Met Roy en de coach zijn de jongeren gaan nadenken hoe ze hun eigen moeilijke situaties kunnen veranderen en meer de focus op hun talenten kunnen leggen. Als laatste heeft Roy de jongeren meegegeven dat kwetsbaar zijn, en open over je gevoel en je mentale problemen praten, juist een kracht is. Door de hele sessie heeft Roy ook benadrukt hoe belangrijk sport voor de geest is en wat sport allemaal met je kan doen als je je niet goed voelt, om welke reden dan ook.

De koningin mengde zich in het gesprek en vertelde hoe zij in Nederland een ‘thuis’ heeft gecreëerd. Ook ging de koningin in gesprek met de jongeren over hun eigen situatie. Hierna volgde nog een coaching sessie, waar de jongeren open waren over hun gevoelens, talenten en dromen. Wij eindigden met een ouderwets potje judo met Roy. Het werd een mooie ochtend met deze bijzondere jongeren, op een bijzondere school.

Project Comeback

Project Comeback zet de kracht van sport, topsporters en hun verhalen in om mentale problemen bespreekbaar te maken en het belang van sport te benadrukken voor mentaal welzijn. Wat sporters verenigt is de wil vinden om door te gaan, voorbij aan (mentale) tegenslagen. Helden van vandaag, maken helden van morgen. Project Comeback werkt hierin samen met de coaches van jongerenorganisatie Streetpro.

MIND Us

Eén op de zeven jongeren heeft last van depressieve gedachten en één op de drie ervaart prestatiedruk. Dat moet veranderen. Stichting MIND Us creëert samen met onder meer jongeren, beleidsmakers, ondernemers en wetenschappers een podium waar jongeren zich gezien en gehoord voelen. Dat gebeurt door samenwerking tussen bestaande organisaties te bevorderen, (vernieuwende) initiatieven te stimuleren en de aandacht voor mentale gezondheid onder jongeren te vergroten.

Roy Meyer

Roy Meyer beoefent judo op Olympisch niveau, is meervoudig EK en WK medaillist en is momenteel op route naar zijn 2e Olympische Spelen, de Spelen van Parijs 2024. Naast de sport vindt Roy het belangrijk om een zo groot mogelijk publiek te bereiken, met als doel het plezier van sport en het belang van een positieve kijk op het leven te benadrukken en te versterken bij iedereen. Van een moeilijke jeugd tot zelfs een periode in een jeugdgevangenis is hij opgeklommen tot boegbeeld van de judosport. Daarom is Roy ook sinds het begin ambassadeur en rolmodel van Project Comeback.

Barbara Barend

Barbara Barend is de trotse oprichter van Helden Magazine en als directeur van Helden Media initiatiefnemer van Project Comeback van de stichting In Sport We Trust. Tijdens de Covid-19 periode heeft Barbara met lede ogen aangezien hoe jongeren (mentaal) geleden hebben onder de coronamaatregelen. Er leek meer aandacht uit te gaan naar de ouderen binnen de samenleving, waarbij de behoeften van jongeren in haar ogen werden genegeerd. Barbara wil hier wat aan doen. Door de inzet van haar netwerk van (sport) Helden wil zij jongeren inspireren, en gelukkiger en gezonder maken. En zo kwam Project Comeback tot leven! Project Comeback is ondergebracht in haar stichting ‘In Sport We Trust’, waarmee ze de kracht van sport wil benutten om deze wereld gelukkiger en gezonder te maken, en meer te verbinden.

Foto: Robin Utrecht.

Menu

Contact

E-mail:
info@projectcomeback.nl

Adres:
Dreef 48
2012 HS Haarlem