Wijze les van topsporter Roy Meyer: ’Je kwetsbaar opstellen kan een hele krachtige keuze zijn’

Judoka Roy Meyer imponeerde de leerlingen op het Martinuscollege met zijn levensverhaal.

„Je kwetsbaar opstellen kan een hele krachtige keuze zijn”, vertelt Roy Meyer. En als iemand weet wat kracht is, dan is het deze topjudoka wel. Hij brengt een dag door in de sportklassen van het Martinuscollege in Grootebroek. De leerlingen zijn onder de indruk van zijn verhaal.

Topjudoka Roy Meyer vertelt met zijn diepe stem zijn levensverhaal aan de leerlingen van eerstejaars sportklas mavo/havo. Een leven met grote contrasten. Hij neemt in een uur tijd de leerlingen mee langs de lichte en donkere periodes van zijn jeugd en zijn wegen naar de EK’s WK’s en de Olympische spelen. Het is opvallend stil in de normaal zo energieke klas. Ze lijken geïmponeerd door deze brede man die plaats heeft genomen voor de klas.

Het bezoek van Meyer is gekoppeld aan het ’Project Comeback’. Het project werd in het leven geroepen tijdens de coronapandemie. Veel jongeren kampen na deze periode met mentale gezondheidsproblemen of een achterstand in de ontwikkeling van sociale interactie. De organisatie van het landelijke project hoopt dat topsporters de jongeren kunnen inspireren en ze mentale kracht geven.

Roy Meyer sprak met de leerlingen over mentale weerbaarheid.
Roy Meyer sprak met de leerlingen over mentale weerbaarheid.

Herkenning

Roy Meyer vindt het vooral belangrijk dat leerlingen herkenning vinden in zijn verhaal. Hij spreekt met hen over mentale weerbaarheid. Soms moeten ze giechelen, vooral wanneer spannende onderwerpen als ’kwetsbaarheid’ worden besproken. Het is moeilijk naar binnen te keren en de leerlingen weten zich geen houding. ,,We zijn in de basis allemaal mensen en gaan door dezelfde processen. De leerlingen krijgen de eerste handvatten aangereikt om de ruimte te geven voor eigen gevoelens en die van een ander.’’

Docent Merel Dekken ziet dat haar leerlingen zich goed in het verhaal herkennen door de verbintenis met sport. De klassen waar Meyer vandaag voor spreekt, sporten elke ochtend een uur en zijn ook vaker bezig met actieve werkvormen in de klas. Een topsporter als Meyer spreekt tot de verbeelding.

Na de presentatie van Meyer sluit coach Nicole Groothengel af met een training voor de opbouw van mentale weerstand. De boodschap ’Wie naar binnen kijkt, kan de buitenwereld aan’, is op een positieve manier bij de leerlingen doorgedrongen.

Foto: Marcel Rob
Bron: Noordhollands Dagblad

Menu

Contact

E-mail:
info@projectcomeback.nl

Adres:
Dreef 48
2012 HS Haarlem