Nieuwsbrief Juli 2022

In deze nieuwsbrief aandacht voor Project Comeback. Het initiatief dat door Helden in Corona-tijd is gestart met als doel om meer jongeren te begeleiden op mentaal vlak. Onze missie is om ervoor te zorgen dat Nederland in 2035 een generatie heeft ‘afgeleverd’ die tegenslag overwonnen heeft en waar met bewondering en inspiratie naar gekeken wordt. Een generatie die sterker is dan ze voor corona was.

Ambassadeur Roy Meyer roept gemeente en onderwijsinstellingen op mee te doen met Comeback
Roy Meyer is sinds deze maand officieel ambassadeur van het Project Comeback. De 31-jarige judoka gaat aan de slag om, samen met het projectteam, het programma verder te ontwikkelen en te laten groeien. Het doel is dat Meyer, als aanvoerder, meer topsporters gaat binden aan het programma en samen met het projectteam meer sessies zal organiseren op scholen, in wijken en bij sportverenigingen. Hierbij doet Roy Meyer zijn oproep aan gemeenten en onderwijsinstellingen.

Comeback nodigt scholen uit om samen het schoolseizoen te starten met een Meet-Up

Project Comeback nodigt onderwijsinstellingen uit om samen de opening van het onderwijsjaar in te luiden met een zogenoemde Meet-up. Om het jaar goed te beginnen en de leerlingen (mentaal) voor te bereiden op het nieuwe schooljaar geeft Meet-up de mogelijkheid om een centrale kick-off te doen met een (ex)- topsporter en een directielid van de onderwijsinstelling door middel van een rondetafelgesprek in de aula van de onderwijsinstelling Het geheel wordt begeleid door een host van Project Comeback. Heb je als onderwijsinstelling interesse om samen met Project Comeback een Meet-Up te organiseren, neem dan contact op met: info@projectcomeback.nl.

Venlo maakt kennis met Project Comeback

Van dinsdag 14 juni t/m vrijdag 17 juni was Project Comeback op College Den Hulster in Venlo actief. Gedurende deze vier dagen werden er door Project Comeback acht sessies gegeven, onder leiding van verschillende hosts en topsporters. In totaal deden er 288 jongeren mee aan de ontmoetingen, die de sessies van Project Comeback waardeerden met een 7,2 gemiddeld. De sessies van Project Comeback bestonden altijd uit twee delen.

In het eerste deel een gesprek met een topsporter en een host en in het tweede deel een interactief deel met een groep jongeren en een coach van StreetPro. Onder leiding van onder andere Igmar Felicia (radio dj bekend van o.a. SLAM!, Qmusic en Radio 538) en Ouassima Tajmout (presentatrice bij FunX) werd de topsporter die deze dag aanwezig was het hemd van het lijf gevraagd over zijn/ haar leven, de ups, maar ook de downs.

In alle sessies werd mentale gezondheid en mentale weerbaarheid ter sprake gebracht en onder de aandacht gebracht van de jongeren. Ook werd benadrukt wat de kracht is van sport en bewegen in het verbeteren van je mentale gezondheid. De topsporters die in Venlo aanwezig waren bij de sessies: (op volgorde van datum) Enrico Lacruz, Eljaro Elia, Sanne van Dijke, en Roy Meyer. De sessies met de topsporters werden door de leerlingen beoordeeld met een 7,4 gemiddeld. Door de inzet van topsporters werd het thema mentale welzijn bespreekbaar gemaakt op scholen.

Een greep uit de reacties van de leerlingen over de sessies:

“De sessies hebben me aan het denken gezet” – leerling havo bij Enrico Lacruz

“Ik vond het leuk dat de topsporter er was en vond het bovendien belangrijk dat we het over het onderwerp hadden” – leerling vmbo bij Enrico Lacruz

“Ik krijg er motivatie van” – leerling vmbo bij Eljaro Elia

Eljero Elia maakt debuut in Project Comeback

Eljero Elia maakt debuut in Project Comeback

Eljero Elia is één van de sporters die onlangs een sessie heeft gegeven in Venlo op College den Hulster. De ex-international maakte zijn debuut voor Project Comeback. Met zijn ervaring als professioneel voetballer weet hij als geen ander hoe moeilijk het soms is als je te maken hebt met druk van buitenaf. Wat veel mensen niet beseffen is dat je als voetballer nog jong bent en iedereen naar jou kijkt en iets van je verwacht. Vandaar dat hij het belangrijk vindt om zijn verhaal, gevoel en ervaring met jonge mensen te delen over hoe je om kan gaan met prestatiedruk, tegenslagen, moeilijke omgevingen en emoties.

In zijn voetbalcarrière heeft hij vaak kritiek gehad en dat heeft grote impact op zijn leven gehad. Ook zag hij dit terug bij collega-voetballers die achteraf een depressie hebben gehad. Het was voor Eljero pijnlijk te horen dat zijn collega en vriend in een depressie zat zonder dat hij het wist en daarom vindt hij het belangrijk dat we meer met elkaar praten en niet alleen maar als het goed gaat, maar ook als het minder gaat.

Project Comeback was daarom direct een initiatief dat past bij Elia en zijn activiteiten na zijn voetbalcarrière, want eigen ervaringen vergeet je nooit meer en juist door die te delen kun je andere mensen inspireren en helpen.

VWS start met: “Mentale gezondheid van ons allemaal”

De aanpak heeft daarbij specifieke aandacht voor jongeren en jongvolwassenen, werkenden en mensen in een kwetsbare positie.

Samen met de doelgroep zelf en een brede groep maatschappelijke partners wil het kabinet mentale gezondheid bespreekbaar maken en handvatten bieden om de mentale gezondheid van jezelf en anderen te bevorderen en klachten te voorkomen of tijdig te signaleren. Doel is dat jongeren lekker in hun vel zitten, dat werkenden met energie en plezier hun werk kunnen doen en dat kwetsbare mensen, waar nodig, extra ondersteuning krijgen. Voor meer informatie: Kabinet start brede beweging voor betere mentale gezondheid | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl

We gaan als Project Comeback graag met jou als gemeente of onderwijsinstelling in gesprek over dit programma om te onderzoeken of we Project Comeback kunnen inzetten voor de jongeren in uw gemeente, bij de sportvereniging, het buurthuis of op de onderwijsinstelling. Wilt u in gesprek met ons dan kunt u ons mailen op: info@projectcomeback.nl.

Menu

Contact

E-mail:
info@projectcomeback.nl

Adres:
Dreef 48
2012 HS Haarlem